Houten nodigde ons uit voor een werkbezoek

Met onze raadsleden op de fiets in Houten

DSC0572
Raadslid Leo van Schoonhoven (CKenG) probeert na de lunch de Houten fiets uit. Beeld-auteur: Alex van der Leest

Fietsersbond Castricum ging samen met raadsleden van de nieuwe Castricumse gemeenteraad op excursie naar Fietsstad 2018 Houten.

In het ‘Nieuwsblad voor Castricum’ kan u al een verslag van de excursie lezen bezoek (hier vindt u de pdf).

Voor geïnteresseerden klik hieronder voor het verslag van het bezoek en een paar promotiefilmpjes van Houten:

Transferium

Verslag excursie naar fietsstad 2018 Houten

Het artikel in het nieuwsblad geeft een mooi overzicht. In aanvulling daarop volgt hier…

Evaluatie van de Fietsersbond

Houten is natuurlijk niet één-op-één naar Castricum te vertalen. Toch zijn we benieuwd of de excursie onze politici inspireert om meer in het fietsen te investeren. De tijd zal het leren.

Verbeteringen in Castricum

De Fietsersbond ziet kansen om het fietsen in onze gemeente  veiliger, sneller en plezieriger te maken. En voelt zich gesteund door de observaties in Houten.We roepen in herinnering wat Fietsersbond Castricum schreef voor de verkiezingen in het overzicht van programmapunten aan de politici, met de volgende samenvatting.

‘Fietsen verbindt en fietsen maakt gezond. Wij hopen dat de politiek in gemeente Castricum het aandurft het fietsen te stimuleren en in de infrastructuur te investeren. Door te kiezen voor een uitnodigend, samenhangend, veilig en comfortabel hoofdfietsnetwerk. Door te kiezen voor adequate fietsparkeerplaatsen, met op de grote fietsparkeerlocaties (strand, station, winkelgebieden).een actief, klantvriendelijk beheer.”

Afgezien van het prachtige hoofdfietsnetwerk en de stallingen vielen ons nog een paar punten op.

Paaltjes

Het bereikte resultaat in Houten met het verwijderen van fietspaaltjes inspireert ons om nog eens te wijzen op op onze detailleerde inventarisatie en analyse (uit 2016) van de paaltjes in kernen Castricum en Bakkum. Daarin laten we zien dat sowieso drie kwart weg kan en van de rest veel niet goed is gemarkeerd, dan wel op een foute plaats staat. Tot dusver was de respons bij onze gemeente beperkt. Hopelijk gaat gemeente Castricum hier echt wat mee doen.

Inprikken

Interessant is ook hoe iedere woonwijk in Houten auto’s laat ‘inprikken’ op de weg voor doorgaand en circulerend verkeer, zodat er geen circulerend en doorgaand door de wijken gaat. Alleen het bestemmingsverkeer in de wijk. Bovendien zorgt het ervoor dat fietsverbindingen in het dorp daardoor veiliger, sneller en comfortabeler worden. Dat zou een kans zijn voor Castricum. Dat zou dan wel ‘inprikken’ op de doorgaande route moeten zijn, en die loopt dwars door het dorp, want een Randweg lijkt geen optie.

Dat alles kan natuurlijk alleen als dat gebaseerd is op duidelijke beleidskeuzes. En daaraan vasthouden. Zoiets kan je niet ad-hoc straat voor straat gaan bevechten.

Hieronder een paar foto’s van de excursie.

 

Categorieën

Alex van der Leest

Secretaris Fietsersbond Castricum