Toename aantal transportfietsen?

Transportfietsen, een modegril?

In de Grote School-enquête kregen de leerlingen van het Bonhoeffer en die van het Clusius de vraag: welk type fiets gebruik je?

Op beide scholen heeft meer dan tweederde een stadsfiets/hybride/omafiets. Sommigen rijden op een mountainbike, vouwfiets en racefiets. En klein percentage leerlingen (3%) had zelfs een ebike, of pedelec.

Blauwe lijn: de percentages per klas Rechte stippellijn: trendlijn.

Opmerkelijk is het gebruik van transportfietsen – daar lijken we zelfs een trend te zien (om dat goed te kunnen zien moet vaker gemeten worden). Het gebruik lijkt op beide scholen toe toe te nemen, vooral duidelijk te zien op het Bonhoeffer College. Van ongeveer 10 % in de hogere klassen naar 30% met de jongste lichting leerlingen. Of zit het anders..?

Blauwe lijn: percentages per klas Rechte stippellijn: trendlijn

De vraag blijft of het een modegril is. – en dus weer voorbij gaat. Dat neemt niet weg, dat de nieuwe fietsmodellen  een aandachtspunt vormen voor stallingbeheerders – de scholen weten dat natuurlijk al, maar andere stallingen (bijvoorbeeld de stationsstalling) wordt dat meer en meer een aandachtspunt (past een transportfiets goed in het rek? passen er nog wel een fietsen op de plekken er direct naast?). Lastig.

Het onderwerp is niet nieuw. Lees bijvoorbeeld dit artikel over buitenmodelfietsen in stationsstallingen