Knelpunten….verbeterpunten (2019)

Knelpunten … verbeterpunten in Castricum

Lijst bijgewerkt december 2019

In 2016 verscheen de knelpuntenlijst van fietsersbond Castricum, die kreeg destijds een uitgebreide reactie van de gemeente. Inmiddels is wat tijd verstreken en zijn er wat punten afgevallen en een paar bijgekomen. Daarom is de lijst op de website bijgewerkt (4 december 2019). Bovendien zijn de punten op volgorde van prioriteit gezet en is de lijst gesplitst in een lijst met knelpunten (bijvoorbeeld: de Dorpsstraat) en een overzicht met generieke, algemene punten (bijvoorbeeld: 30 is het nieuwe 50, verwijderen paaltjes). Prioriteiten werden vooral bepaald door (on)veiligheid –bijv. verkeersdruk of obstakels–,  comfort  –bijv. verharding, hellingen, stopkans , weerhinder, verkeershinder– en de plek binnen het fietsnetwerk (bereikbaarheid, samenhang).

Druk hierop voor een overzicht van verbeterpunten in Castricum

Inmiddels is de fietsersbond uitgenodigd voor een gesprek met de gemeente over de knelpuntenlijst, voor het eerst sinds 2016.

Achtergrond van de lijst (het begon in 2016…)

Het is prettig fietsen in Castricum, maar het kan altijd beter. In 2016 zijn knelpunten (=verbeterpunten) verzameld geïnitieerd door een provinciale opdracht aan de fietsersbond. Castricum heeft toen een lijst opgesteld van 65 punten, een dozijn van die punten werd door de Landelijke fietsersbond op de provinciale lijst gezet. Die werd aan de provincie aangeboden. Uit die lijst selecteerde de provincie wat laaghangend fruit (35 knelpunten), waarvoor subsidie beschikbaar kwam (7 miljoen) – de andere punten zouden later nog aan de beurt komen – intussen drong de fietsersbond aan om de lijst te actualiseren.

Een van de eeuwige knelpunten op de lijst: de Dorpsstraat.