Direct naar inhoud
Fietsersbond Castricum

Resultaat enquête duinfietspaden

We stelden de lezers van de nieuwsbrief een paar vragen over de duinfietspaden. Er kwamen 26 reacties. Hier leest u het resultaat.

De meeste respondenten fietsen redelijk vaak in de duinen, gemiddeld 80 keer in een jaar en ze gaven zichzelf een hoog rapportcijfer op de vraag hoe goed ze het fietsnetwerk kennen (gemiddeld een 8,7). 

Voorts vonden de respondenten het behoud van de fietspaden in de duinen uiterst belangrijk, een gemiddelde score van gemiddeld 9,7 op de schaal van 10!

Opmerkelijk was de grote variatie van antwoorden op de vraag wat leidend moet zijn, natuurbeheer of de kwaliteit van het fietsnetwerk, zie figuur; de gemiddelde score is 5,9. Hoewel er een minimaal voordeel is voor fietspaden, is het resultaat zeer genuanceerd te noemen. 

De opmerkingen

De respondenten konden hun eigen opmerkingen toevoegen aan de enquête. Veertien van hen maakten daarvan gebruik. Hierbij het overzicht daarvan:
 
1
De van Oldenburgweg vanaf de Zeeweg richting Egmond aan zee en vooral vanaf Egmond binnen is in slechte staat voor fietsers! Vervang dat met asfalt of beton (dus geen nieuwe klinkers!). De kwaliteit van de fietspaden met klinkers is i.h.a. matig. 
2
Er lopen een paar belangrijke noord-zuid routes door de duinen. Je zou dat bijna wel een fietssnelweg kunnen noemen. Richt het behoud vooral op die fietsroutes die goed verbonden zijn met de dorpen tegen de duinen.
3
Naast de drukke fietspaden zou een wandelpad meer veiligheid en comfort bieden voor iedereen.
4
Ik vind het schandalig dat ze geld vragen voor een duinkaart en dat de wegen er zo slecht aan toe zijn.
5
ik vind dat de PWN heel laks heeft gehandeld na de vele wateroverlast het afgelopen jaar. met wat sleuven of sloten langs de fiets- en hoofdwandelpaden kan je heel wat water bergen!!
6
Zeer irritant is het vele stuifzand op een belangrijk fietspad tussen Bergen aan Zee richting Schoorl. Zorgt voor onveilige situaties en zand wil je niet in je fietsketting hebben.
7
Natuurbeheer- niet overdrijven! – rekening houden met belangen van andere gebruikers en/of andere belangen – ‘proportioneel beheer’
8
Provincie en natuurbeheerders willen ten onrechte het fietsnetwerk verkleinen.
9
Ik denk dat Natuurbeheer en een goed fietsnetwerk prima samen kunnen gaan. 
10
Maar toegang is ook belangrijk!
11
Ik hoop dat de kwaliteit van het fietsnetwerk en natuurbeheer samen kunnen gaan, maar als dat niet kan moeten we niet zeuren. De natuur gaat voor.
12
Er zijn m.i. voldoende fietspaden in de duinen. Het is belangrijk dat er voldoende rustgebieden zijn voor fauna. Het is dus billijk dat er hier en daar een pad verdwijnt. Er blijven er voldoende over. 
13
Beide argumenten zijn belangrijk
14
Wandelnetwerk is al sterk achteruit gegaan door afsluitingen en niet goed draineren PWN; fietsnetwerk moet echt niet minder dan het al is. Met richting Wijk aan Zee en Bergen aan Zee graag zelfs wat meer opties dan nu
 

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen