Direct naar inhoud
Fietsersbond Castricum

Paaltjes en andere obstakels (2024)

Deze pagina wordt in oktober verder bijgewerkt

Evaluatie paaltjes oktober 2024

Geïnspireerd door onze inventarisatie van 2022 (zie deze link) zegde de gemeente toe er werk van te maken.

Wij zijn nieuwsgierig wat dat heeft opgeleverd. Daarom zijn we nu bezig met een evaluatie van de lokaties die we in 2022 in beeld hadden.

Uitgaande van die inventarisatie bekeken we de paaltjes die we nu tegen komen. Uitgangspunt daarbij zijn de CROW-richtlijnen (zie deze link). Wij maakten van de lokaties de nieuwe situatie foto’s en schreven onze bevindingen op. Ook gaven we een waarderingscijfer per locatie.  Dat hebben we digitaal  vastgelegd op een kaartje (Google Mymaps).

We hebben bijna alle locaties gedaan. Nog  een locatie te doen in Limmen, twee in Akersloot en een op PWN terrein (de Hoep). De evaluatie is nog gaande, maar u kan de voortgang al zien en reageren.

We zijn benieuwd naar uw opmerkingen en aanvullingen (zijn we nog irritante paaltjes vergeten?).

Bekijk het kaartje via onderstaande link (werkt niet met een mobiel 😕):

Over verkeersveiligheid (achtergrond, tekst uit 2018).

Ernstig gewonden

Er zijn landelijk jaarlijks ongeveer 21.000 ernstige verkeersgewonden – dat betekent: 21.000 ziekenhuis opnames, en na 30 dagen nog in leven, wat een fractie is van alle ongelukken (niet meegeteld: alleen bezoek eerste hulp , alleen de schrik, alleen een pleister,   alleen een kapotte fiets… etc). Een heel groot deel van de ernstig gewonden zijn fietsers (zie hieronder), meestal zonder dat er een auto bij betrokken is – veel ‘eenzijdige’ ongevallen.

Recent bericht:

 

Lees meer hieronder….

Hoeveel in Castricum?

Naar verhouding van het aantal inwoners, zouden er in Castricum jaarlijks ongeveer 40 ernstig gewonden zijn (wij deden nog navraag bij ziekenhuizen, zonder resultaat – gegevens zijn er wel, maar ongeschikt voor statistische analyse). Statistiek over het werkelijke aantal is op lokaal niveau niet beschikbaar. Er zijn alleen wat ongevallengegevens bekend van de politie, maar die zijn jarenlang slecht bijgehouden, daardoor weinig zeggend en bovendien wordt alleen meegeteld voor zover de politie erbij is gehaald.

Wat zeggen onderzoekers van het SWOV?

‘Onze infrastructuur is steeds minder oké’.  Druk hierop voor voor inzichten van de wetenschappers.

Uit de krant:

Druk hierop voor ‘Waarmee komen mensen meestal bij de EHBO?’ uit de volkskrant 27 mei 2017   We reageerden op twitter: Druk hierop voor de reactie op twitter

Het breed gedragen manifest verkeersveiligheid:

Druk hierop voor het manifest verkeersveiligheid van april jl.

Uit onze  nieuwsbrief januari 2017

Monitor verkeersveiligheid 2016.

De aanhoudende toename van het aantal verkeersslachtoffers in ons land blijft verontrustend, vooral de toename van het aantal ernstig gewonde fietsers is zorgwekkend – nu 63% van alle (meer dan 20.000) ernstig gewonden. Dat liet het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) eind vorig jaar zien in de bijgewerkte ‘Monitor Verkeersveiligheid 2016’.

‘Het gaat dus niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland.’, schreven de onderzoekers. Zij pleiten voor maatregelen en ze vragen extra aandacht voor:

Uit ‘Monitor Verkeersveiligheid 2016’: