Provinciale Statenverkiezingen

Informatie over het fietsdebat en meer…

Paviljoen_Welgelegen_panoramanorama_1
Provinciehuis Noord-Holland

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor provinciale staten. Daarbij spelen keuzes over mobiliteit en de fietsinfrastructuur een belangrijke rol. Reden voor de Fietsersbond om er serieus aandacht aan te besteden.

WAT DOET DE PROVINCIE?

De provincie houdt zich grofweg op twee manieren bezig met de fietsinfrastructuur. Ten eerste als wegbeheerder van ‘provinciale wegen’ – denk aan de N203, de N512 en de N513. En ten tweede als belangrijke mede financier voor de gemeente als gemeentelijke wegen veiliger worden gemaakt voor fietsers – dat loopt op tot 90% van de uitvoeringskosten in het geval van regionale doorfietsroutes.

VERKIEZINGSDEBAT

Reden genoeg voor de Fietsersbond om een verkiezingsdebat te organiseren (28 februari in Haarlem). Tien aanstaande statenleden zullen dan debatteren over fietsdilemma’s.  Lees ook over de debatavond in het persbericht hierover dat op 17 februari naar de media werd gestuurd.

Een opname van het debat is te vinden via deze link.

De debatleider op die avond is niemand minder dan de Castricumse wethouder mobiliteit: Valentijn Brouwer.

EEN EERSTE INDRUK VAN DE PARTIJ-STANDPUNTEN

Misschien heeft u zich al enigszins georiënteerd om een gevoel te krijgen hoe de standpunten van de Noord Hollandse partijen bij u passen. Als voorproefje van de debatavond staan wij even stil bij een paar ‘fietsvragen’ in twee stemhulpen. Hieronder aandacht voor mijnstem.nl en kieskompas.

mijnstem.nl

De vraag in ‘mijnstem.nl’ waar investering in de fietsinfrastructuur het meest duidelijk naar voren komt is:

image

Het gaat dus om het prioriteitsverschil tussen investeren in auto of in fiets. Op ”mijnstem.nl zijn korte  partijstandpunten te zien; misschien heeft u die al gelezen.. Voor bovenstaande vatten wij die even voor u  samen en laten daarna zien wat de partijen er precies over melden op ‘mijnstem.nl’ melden.

Samenvatting

Keuze voor de fiets: GL, D66, PvdA, PvdD, SP, CU, Volt, PP, AWPWKN, BBB.
Keuze voor de Auto: FvD, VVD.
Geen heldere keuze: CDA, PVV, DENK, 50+, BvNL, NLPLANSVP, NNH, CO, JL.
Onduidelijk: JA21, OPNH.
Meer duidelijkheid krijgt u natuurlijk door het  verkiezingsdebat van de Fietsersbond bij te wonen, of aan te horen.
Hieronder de partijstandpunten over de keuze tussen fiets of auto, zoals weergegeven op mijnstem.nl

Kieskompas

Ook voor deze site pikken we er een vraag uit.

Merk op dat in Kieskompas de opstelling van BBB anders lijkt en OPNH duidelijker is dan bij Mijnstem.nl.  Verder spreekt het onderstaand overzicht uit Kieskompas voor zichzelf.

Scherm­afbeelding 2023-02-17 om 23.05.29

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *