Reactie Fietsersbond op plannen Kennemer Wonen op Duin & Bosch

Kennemer Wonen op Duin en Bosch: Fietsruimte voor de flat

duin en bosch flat
Overzicht van het plan voor 48 sociale huurwoningen op Duin & Bosch

Reactie Fietsersbond op plannen Kennemer Wonen op Duin & Bosch

Fietsparkeren krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Dat merkten we onlangs bij de oplevering van de herinrichting van het Bakkerspleintje, waar we herhaaldelijk moesten zeurden om fiets parkeerplekken bij ALDI – maar nu staan ze er eindelijk (zie onze tweets via deze link).
Ook bij de nieuwe plannen voor de 48 sociale huurwoningen op Duin & Bosch (zie bericht in de Castricummer via deze link) ziet het er op het eerste gezicht niet optimaal uit. We schreven daarom onderstaande mail naar woningcorporatie Kennemer Wonen:

We keken mee bij uw presentatie dinsdagavond 16 maart jl.
Het plan voor de 48 woningen op Duin en Bosch ziet er prachtig uit. Daar wil iedereen wel wonen.

Toch hebben we een paar opmerkingen. Als Fietsersbond bedenken we hoe inwoners omgaan met de woonomgeving. We zien in het ontwerp veel aandacht en ruimte voor de auto’s. Niet voor de fietsen. De fietsen, scooters en bakfietsen kunnen in de berging, of ergens voor de gebouwen worden neergezet, begreep ik van u.

Nu zien we bij andere apartementencomplexen, dat bewoners de fiets vaak voor het gebouw zetten. Wegens het gemak van een fietsplek bij de entree, of omdat de berging vol staat. Voor een optimale duurzame oplossing, zeker zo dichtbij de kust, zou daarom een overdekte fietsplek voor de deur zeer voor de hand liggen. Ook voor bezoekers is bij de ingang plek nodig, die hoeft dan niet perse overdekt, maar ook voor hun fietsen verwachten we goede parkeerplekken met aanbindmogelijkheid bij de entree. Voor meer optimale duurzaamheid en leefbaarheid.

Fietsersbond Castricum schreef vorig jaar samen met andere BUCH-afdelingen een ‘Parkeervisie’ (zie bijlage). Daarin schreven we:
‘Rijtjeswoningen beschikken al snel (bouwbesluit) over redelijke bergingen en de mogelijkheid om op eigen terrein te stallen. Dit is anders bij appartementen. Als daar de bergingen te klein zijn en/of gezamenlijke fietsparkeerruimte ontbreekt dan wordt het fietsbezit en gebruik niet gestimuleerd. Deze fietsparkeerruimte voor de bewoners zelf moet aantrekkelijk zijn en gesitueerd bij de (hoofd)entree. Ook voor de bezoekers van een appartementencomplex is het van belang dat je bij de entree op de openbare weg goede fietsenrekken hebt waarin een fiets stevig staat en sowieso met een aanbindmogelijkheid.”

We hopen dat u bij de uitwerking van uw plannen ook de fiets een goede plek geeft.
Indien gewenst zijn wij natuurlijk bereid om daarover mee te denken.

Lees meer over fietsparkeren in de notitie ‘Ruimte voor de Fiets’ die wij vorig jaar publiceerden samen met de andere BUCH-afdelingen van de Fietsersbond, via deze link:

image001
Fietsparkeren op het Bakkerspleintje

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *