Fietsersbond steunt de strijd van de omwonenden voor een rotonde

Fietsersbond kiest voor een rotonde.

Fietsersbond Castricum steunt de omwonenden in de strijd voor een rotonde. Die lieten van zich horen in het Nieuwsblad van Castricum. Op 18 december boden zij de gemeenteraad bijna 300 handtekeningen van buurtgenoten aan; handtekeningen die de keuze voor de rotonde steunen – tegen verkeerslichten.

Een jaar geleden heeft de fietsersbond zijn standpunt – vóór de rotonde – gedetailleerd onderbouwd, rondgestuurd en mondeling toegelicht aan de lokale politiek (lees meer hierover via de link onderaan deze pagina).

Een rotonde is zowel veiliger als comfortabeler dan stoplichten.

En goed voor de doorstroming, het milieu en de omwonenden.

Vreemd.  Dure rapporten geschreven in opdracht van de gemeente  toonden de afgelopen jaren aan dat een rotonde verkeerstechnisch beduidend beter is dan een VRI. Maar de gemeente blijft bij de oncomfortabelere, tragere en onveiligere stoplichten. De gemeente kiest voor de verkeerstechnisch inferieure oplossing.

 Meer weten…?

…nieuwe argumenten voor de rotonde

Sindsdien vernamen wij dat de overheid de fietspaden langs Kennemerstraatweg/Rijksweg/N203 opneemt in het regionale fietsnetwerk (MIRT-NoWa), Noord-Zuid (snel)fietsroutes. En het ligt voor de hand dat dit traject ook in het lokale Castricumse Hoofdfietsnetwerk wordt opgenomen.

Tegelijkertijd wordt die hoofdfietsroute volgepland met nóg meer stoplichten. Dit wordt het beeld: Lagelaan, Maatlat, Visweg, Kerkweg, Zeeweg. Vijf keer wachten langs zo’n kort stukje?

Dat past niet bij een regionale fietsroute. Die heeft als doel dat regionaal fietsverkeer sneller gaat. Dat lukt écht niet met een ketting van stoplichten.

De slechte doorstroming door de stoplichten wil de overheid met een groene golf oplossen. Voor auto’s. Waarmee het voor fietsers alleen maar erger wordt. Hooguit kunnen brommers en pedelecs meeprofiteren van de groene golf – als die al lukt (…).

…wat vinden de omwonenden ervan?

Lees hun verhaal in de krant (Nieuwsblad van Castricum).

Lees hun zienswijze die naar de gemeente werd gestuurd.

 

Lees meer over deze rotonde in ons dossier kruispunt Visweg/Rijksweg:

Categorieën

2 responses to “Fietsersbond kiest voor een rotonde.

  1. Een rontonde met aansluiting oost en west visweg, fietsers rechtsaf aparte baan ivm veiligheid.
    Deze variatie heeft mijn voorkeur.

  2. Natuurlijk een rotonde! Had er allang moeten zijn. Jammer dat dit nog weer een hamerstuk moet wezen!
    Doorstroming en veiligheid!
    Milieubelasting is daarnaast ook nog eens aan het voordeel van een rotonde.
    Duidelijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *