Wat doen we?

_DSC1409
Beeld-auteur: Alex van der Leest

Wat doen we?

De afdeling Castricum is druk in de weer om de lokale fietsersbelangen te behartigen. Hoe doen we dat?

We bemoeien ons ermee

We reageren op plannen van de gemeente, hebben overleg met ambtenaren, bestuurders en raadsleden. Soms doen we eigen onderzoek en als er iets aan de hand is, kijken we ter plaatse wat er aan de hand is. Voor verkeerstechnische zaken vragen we soms advies van experts het landelijk Bureau en raadplegen we landelijke publicaties – richtlijnen van CROW en onderzoek en adviezen van het SWOV.

We besteden vooral aandacht aan utilitair fietsverkeer. Recreatief en toeristische routes laten we graag aan anderen.

We luisteren, informeren en attenderen

Waar kan het veiliger, sneller en plezieriger? Veel kunnen we vaststellen uit eigen observatie, maar het gaat natuurlijk niet zonder goed contact met andere lokale fietsers. We stellen hen vragen (soms via enquêtes) en luisteren naar ervaringen, observaties en beoordelingen.

Ook via sociale media, nieuwsbrieven en deze website informeren we en vragen we aandacht voor het fietsen.

Samen met andere Castricummers

We streven naar verbeteringen voor de fiets. Maar dat bereiken we natuurlijk niet alleen. Daartoe zoeken we natuurlijk  gemeenbestuur en politiek op en hebben we veel contact met ambtenaren. Voorts zijn we geen ledenclubje, want als we echt iets willen bereiken kan dat natuurlijk alleen samen met mede-Castricummers. 

Daarom trokken we bijvoorbeeld op met omwonenden voor onze actie voor een rotonde op Visweg/Rijksweg in Limmen, maken wens met met mede-burgers sterk voor een mooi en autoluw Castricum-centrum en bezoeken we inloop bijeenkomsten en werkateliers voor gemeentelijke plannen – in Akersloot, Castricum en Limmen.

  • Wilt u ons helpen en met ons meepraten over fietsplannen en infrastructuur. Meedoen? laat het ons weten!

Verlichtingsactie en verkeersexamen

En we zijn actief betrokken voor veiliger fietsen in Castricum. Dat gaat vooral om twee jaarlijkse activiteiten. Ten eerste door het verlenen van assistentie bij het uitvoeren van het praktisch verkeersexamen voor de 7-de groepers van de basisscholen. En ten tweede de jaarlijkse Fietsersbond-verlichtingsactie in oktober  – te gast op het Bakkerspleintje in Castricum.

  • Ook hiervoor geldt: uw hulp is welkom. Meedoen, laat het ons weten!

Voor een verlichtingsactie in Limmen of Akersloot ontbreekt het ons  aan vrijwilligers. Wie helpt mee?