Direct naar inhoud
Fietsersbond Castricum

IVP-plannen (1), Dorpsstraat en flankerend beleid [bijgewerkt, 06 maart]

Gepubliceerd op:

Reactie Fietsersbond op de plannen van de gemeente

De gemeente komt met de plannen voor de verkeerscirculatie in Castricum en Bakkum. We zien veel goede punten, maar de uitwerking gaat ons niet ver genoeg. Wij mikken op een woongebied waar je veilig en onbekommerd kan fietsen. De Fietsersbond blijft de voorkeur geven aan zijn eigen verkeersplan (link). Maar ja, niets doen vinden we niet acceptabel. Wat is er goed aan de gemeentelijke plannen en waar zien we risico’s, of waar schieten de plannen tekort?

We beginnen met een positief punt. Het is goed dat de gemeente er nog steeds aan vasthoudt dat druk autoverkeer in- en uit Castricum via een voorkeursroute gaat (Zeeweg-Soomerwegh-Oranjelaan-Kleibroek) en in Bakkum via de Van Haerlemlaan. Verkeerstechnisch een goed idee om die drukte te concentreren, want spreiden van het drukke autoverkeer levert alleen maar meer gevaarlijke kruispunten op en meer wegen waar het gevaarlijk en vervelend fietsen is – je moet dan overal erg op je hoede zijn.

Afwaarderen naar GOW30

Een tweede positief punt is het omvormen van 50 km/u wegen naar 30 km/u wegen. Daarmee wordt goed gebruik gemaakt van de laatste inzichten over problematische Gebieds -Ontsluitings -Wegen (GOW’s) die niet goed zijn in te richten als 50 km/u weg. 

Lastig van de afwaardering  daarbij blijft wel dat de benodigde snelheidsremmende maatregelen (drempels, streetprint) niet altijd makkelijk te realiseren zijn, vooral wegens hinder voor en weerstand van omwonenden en/of klagende boeren. Ook zijn mogelijke snelheid belemmerende maatregelen denkbaar die ten koste gaan van fietsveiligheid (paaltjes of andere obstakels, wegversmallingen, uitbuigingen).

Daarom is het goed dat het landelijke beleid voor snelheidshandhaving is bijgesteld en dat het ook mogelijk is op 30 km/u wegen te handhaven, als er anders veel te hard wordt gereden. Let wel: volgens de wet was dat altijd al mogelijk, maar het OM wilde er niet aan. Handhaven kan nu met flitspalen!

Daarbij is het een meevaller dat door een recente beleidswijziging van het OM flitspalen op GOW30 wegen kunnen worden geplaatst. Met gebruik daarvan moet nog wel ervaring worden opgedaan. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat hardrijders naar 30 km/u zones ‘sluipen’ niet zou wordt gehandhaafd! Concreet betekent dat mogelijk extra sluipverkeer via de Dorpsstraat of Puikman, omdat het snelheidsvoordeel van de voorkeursroute verdwijnt want Ruiterweg, Stationsweg etc. zijn omgevormd tot GOW30 (waar wordt gehandhaafd). Ondanks de uitdagingen juicht de Fietsersbond het toe dat de hele route vanaf De Ruiterweg t/m Stationsweg (en zelfs de Beverwijkerstraatweg) als GOW30 in te richten. Veiliger om langs te fietsen of om over te steken.

Verplaatsen hoofdfietsroute Ruiterweg

Het zou mooi zijn als de gemeente eindelijk dit oude advies van de Fietsersbond opvolgt! Namelijk maak de Ruiterweg zo veilig mogelijk, maar waardeer die weg af als hoofdfietsroute, want daarvoor blijft die weg ongeschikt. Wij pleiten al jaren voor een parallelle hoofdfietsroute via de Helmkade, de Anna Paulownastraat en de Juliana v Stolbergstraat tot de Soomerwegh. Dat is een prima aanvulling op  een goed samenhangend en verbindend hoofdfietsnetwerk!

Zachte heelmeesters…

Eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat

Het college neemt wel een groot risico door het autoverkeer nog steeds te veel vrij spel te geven. Wij blijven voorstander van een knip, en vertelden al vaak dat eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat risico’s met zich meebrengt, omdat het vaak te druk zal zijn met haastige automobilisten die fietsers te krap inhalen. Hopelijk is dat met flitspalen enigszins binnen de perken te houden. Drempels kunnen iets helpen. Wij adviseren dan ook om de situatie intensief te monitoren (tellingen, observaties) en na een paar jaar grondig te evalueren. En niet terug te schrikken om indien noodzakelijk vervolgstappen te nemen, wat ons betreft met prioriteit voor fietsdoorstroming en fietsveiligheid!

Beatrixstraat

Ook de Beatrixstraat wordt (zeer terecht) omgevormd tot een GWO30. Men wil op het wegprofiel meer ruimte geven aan fiets. Dat is een goede zaak Maar het is vreemd dat de gemeente er  voor kiest om geen knip aan te brengen in de Beatrixstraat. Dat onderdeel van het verkeersplan van de Fietsersbond, werd een paar jaar terug in een uitgebreid verkeersonderzoek door bureau GoudAppel aangewezen als de ‘no regret’ optie die in alle onderzochte varianten werd meegenomen. En nu ziet de gemeente er toch maar vanaf, geen knip. Geloofwaardiger wordt het er op die manier niet van.

Merk op, het gaat er niet alleen om dat de straat onveilig is om langs te fietsen, maar wij zien ook veel middelbare scholieren de Beatrixstraat kruisen (VONK!). 

Het kan niet, zegt de gemeente, want er is en lijnbus. Wij zien niet wat het probleem is om de lijnbus wel te laten rijden, maar het autoverkeer te beperken. Dat zie je vaak genoeg in andere gemeentes. En de knip kan prima geregeld worden met cameraherkenning plus enige administratieve aandacht. Cameraherkenning is technisch gezien zelfs goedkoper dan zo’n risicovolle beweegbare paal. En de buslijn hoeft niet te worden omgeleid.

Wij pleiten ervoor om de plannen voor de Beatrixstraat te heroverwegen. Want met een (camera-)knip en behoud van de buslijn heb je ook goede bereikbaarheid door nood- en hulpdiensten en kan ongetwijfeld sneller een veiligere straat worden gerealiseerd. Vast en zeker voor minder geld dan de bijna anderhalf miljoen die het nu lijkt te kunnen worden. Veiliger langs de straat fietsen en veiliger oversteken!

Sowieso vragen we om ook voor de Beatrixstraat de situatie intensief te monitoren (tellingen, observaties, ook fietsverkeer!) en periodiek grondig te evalueren.

Bakkum en Zanderij

Ook het sluipverkeer door Bakkum en over de Zanderij blijft te riskant. Het argument van de gemeente om geen knips te doen – dan wordt het elders drukker – is gewoon grappig, want dat weet je van tevoren. Bedenk daarbij dat de route over de Zanderij mogelijk onderdeel wordt van het provinciale doorfietsnetwerk. 

Overigens steunen we de plannen om de Heereweg ook in te richten als GOW30.

Ook voor Bakkum en Zanderij vragen we om de situatie intensief te monitoren (tellingen, observaties, ook fietsverkeer!) en periodiek grondig te evalueren.

Doorfietsroute beperkt beschikbaar

Wij hebben de indruk dat de gemeente te laconiek omgaat met de beschikbaarheid van de doorfietsroute. Wij zien drie belemmeringen, waarbij de gemeente tekort schiet.

1. De vrijdag-afsluiting door de weekmarkt

Verplaatsing van de markt is verkeerskundig niet noodzakelijk vindt het college. Daar zijn wij het niet mee eens. Het plan is om omleidingsroute via Schoolstraat en verlegde Overtoom te ‘beborden’. Een krappe hobbelige route met dwars geparkeerde auto’s (onveilig, en past niet op een doorfietsroute). Absoluut geen ‘doorfiets kwaliteit’ en daarmee een knelpunt op het doorfietstracé dat om maatregelen vraagt. Wij pleiten ervoor om dit op orde te brengen!

2. Weekendevenementen

Bij de (ruim 20?) weekend dagen dat de Dorpsstraat is afgesloten, is die afsluiting meestal veel ruimer dan die van de weekmarkt.  De ‘beborde’ route van de Marktdagen is daardoor ongeschikt. Echter, de gemeente komt niet met een alternatief, ‘niet nodig’ want ‘het zijn weekenddagen en geen spitstijden’. De Fietsersbond vindt dat het college hiermee tekortschiet en vindt dat er een goede omleidingsroute moet worden aangewezen.

3. Uitgaansavond afsluiting

Ook tijdens de uitgaansafsluiting dient goed rekening te worden gehouden met de doorfietsers, ook al is het avond!

Wij blijven voorstander van het verplaatsen van de Markt. Een doorfietsroute is niet alleen voor spitstijden. In de huidige situatie pleiten we er nadrukkelijk voor om op zijn minst de ruimere omleidingsroute te faciliteren!

Overweg en de infrastructuur tussen Dorpsstraat en Puikman

Dit stuk weg is feitelijk een essentieel onderdeel van de IVP-plannen, maar is redelijk complex en vraagt om zeer zorgvuldige afwegingen en een precieze duiding. De gemeente liet weten, dat de plannen hiervoor later worden gepubliceerd, maar dat de realisatie gebeurt vooral aan de aanpak van de Dorpsstraat. De overweg en omgeving bespreken we in een apart bericht (zie deze link). 

Periodieke evaluatie

Kortom, wij vinden dat de gemeente aan de slag moet met IVP plannen (niets doen is geen optie!), maar we zijn kritisch over de huidige plannen, wij zien risico’s en doen een paar specifieke voorstellen. Belangrijk is om periodiek (iedere paar jaar) grondige evaluaties te doen en niet terug te deinzen voor bijstellingen, waarbij fietsveiligheid en doorstroming wat ons betreft voorop staat. Een brede evaluatie, NIET eentje die zich beperkt tot venstertijden voor het laden en lossen, zoals we in de gemeentelijke Adviesrapportage lezen.

Gemeentelijke documentatie IVP – Dorpsstraat en flankerend beleid

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen